dissabte, 16 d’octubre del 2010

se fuerza la maquina: 20 anys sense gato

Xavier Patricio Perez, conegut amb el sobrenom de "el gato" o "gato perez" ens va deixar el 18 d´octubre de 1990, just fa 20 anys.
Parlar del gato es parlar de rumba catalana, malgat que l´inventor de la història van ser els gitanos de Gràcia.
De manera simplificada s´atribuieix l´autoria de la nostra rumba el mestre Peret i/0 al "Pescailla". Sigui com sigui, el sobrenom de catalana, es deu, paradoxes de la història, a un argentí arribat a casa nostra el 1966, aquest descobreix de manera casual, a les festes de Gràcia de l´època, un ritme que els gitanos del barri toquen amb les seves guitarres i s´el fa seu.

Un matí de primavera del que aviat farà dotze anys
arribava a la ciutat per la porta que té al mar
en un "barco" transatlàntic des d'un continent austral
un xicot viatger que duia una gran curiositat.
(Rumba dels 60)

Gato Perez va ser a més un dels membres més populars d´allò que els experts anomenen "musica progressiva catalana" i que va impregnar Barcelona als principis dels 70. Va formar part com a baixista, guitarrista i vocal en una munió de grups al voltant de Zeleste: Slo Blo, El gato, Secta de la saviduria estelar i finalment Secta sònica.

Amb el nom de Gato Perez té el seu primer reconeixement al 79 amb el treball "Romesco" que inclou himnes com: "todos los gatos son pardos", "la curva del morrot", "la rumba dels 60" o bé "el ventilador" La culminació serà l´LP Atalaya (1980), una joia on hi trobem a més de "se fureza la maquina" altres com "gitanitos y morenos", "ebrios de soledad" o bé "la orquesta de plata y oro". Després vindries altres LP´s (en total en va publicar 12 fins el 1990).




Ventura Pons (2003) va retre el seu particular hoenatge amb "el gran gato" on es repassen algunes de les joies del nostre heroi.

Derrumband, un grup format per homanetjar al gato despres de 20 anys.

La Pegatina, el grup de moda de la rumba catalana del s. XXI i el seu "gat rumberu"